Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) - 21. Dönem Edirne Milletevkili Şadan Şimşek, Edirne Sarayları’nın ihyası ile ile ilgili olarak mutlu olduğunu belirten bir yazılı açıklama yaparak, kendi döneminde yapılan Edirne Saraylarının ihyası konusunda da yapılan çalışmaları anlattı.
Şimşek’in konuyla ilgili açıklaması şöyle;
“Her yeri buram buram tarih kokan serhat şehrimiz için ekonomik, sosyal ve kültürel olarak yapılması gereken çok şey vardır. Bunlardan bir tanesi tarihe tanıklık etmiş, Osmanlı imparatorluğuna 92 yıl başkentlik yapmış, İstanbul'un fatihi, padişahlar, padişahı Fatih Sultan Mehmed'in doğduğu, Edirne saraylarının ihyası ve restorasyonu çalışmaları 2003 yılından beri yılan hikayesine dönmüştü. Bugün 23 yıl aradan sonra yapım aşamasında olunmasından son derece mutlu oldum.
Edirne Saraylarının kalıntılarının onarımı, elimizde bulunan rölevelerine göre ihyası bizim dönemimizde başlatılmıştır.
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi olarak ilk aşamada 50 milyon ödenek verilmesi için, TBMM Başkanlık Divanın'da karar alınmış, daha sonra Edirne Valisi Sayın Mehmet Canseven ile protokol yapılarak, bu ödenekler gönderilmiştir.
Bununla ilgili merhum valimiz Sayın Fahri Yücel'den sonra valimiz olan Sayın Nusret Miroğlu tarafından bu konu ile ilgili dosya istenmiş, tarafımdan dosya kendisine teslim edilmiştir.
TBMM vakfından alınması gereken ödeneklerin süresi dolduğundan tekrar sürenin uzatılması sağlanmıştır.
Edirne İl Özel idaresi tarafından Edirne Saraylarının yanında bulunan tarlalar istimlak edilmiş, ücretleri TBMM Vakfından gönderilmiştir.
Bu kapsamda ilimiz İNANÇ TURİZM kapsamına alınmıştır.
Edirne Saraylarımızın MİLLİ SARAYLAR bünyesine alınması için kanun teklifi hazırlanmıştır.
Bizlerin siyasi partisi ne olursa olsun, Edirne ilimize hizmet için her zaman elimden geleni yapacağımı söylüyorum. Nitekim de milletvekilliğim bittikten sonra bizden sonra yeni seçilen Milletvekili arkadaşlarıma bu projeler hakkındaki bilgileri verdim.
Herkes görevini bilmeli siyaset hizmetlerde bir araçtır, önemli olan ortak amaçtır. Siyasi anlayış bizim dönemimizde olmadı. Geçmişte yapılan iyi şeyleri biraz unutturalım. Ondan sonra biz yapıyoruz diye sahneye çıkalım yaklaşımı siyasi etik ve ahlak açısından doğru değildir. Daha doğrusu bunlara bürokratları da alet etmek çok yanlıştır. Çünkü kaybeden bizler, yöremiz oluyoruz. Bundan dolayı halkımızın oyları ile seçilen kişiler, yeminlerinden sonraki süreçte, siyasi kişiliklerini bir tarafa bırakıp, geçmişten gelen girişimleri takip edip, yarım kalmışları bitirmek zorundadır.
Siyasetçiler şunu bilmek zorundadır. Siyaset Bürokratla oynama sanatı, Bürokrat ise siyasi yelpaze olamaz. Herkes kendine düşen görev sorumlulukların farkında olması gerekir.
Benim ricam başta sayın valimiz olmak üzere yüce devletimiz devamlılıkla esastır. Edirne Valiliği kayıtlarımız mevcut olup, daha önce yapılan işlere bakılarak beyanlar verilmesini önemle rica ediyorum.
Bu konuda ve diğer konularda bizim başlattığımız projeler konusunda evraklarım mevcut olup, isteyen arkadaşımla basın ve kamuoyu önünde müzakere hazırım.
Ben bundan sonra, 2003 yılında bu yana yarım kalmış işlerin durumları hakkında belgeler ortaya koyarak, siz değerli basınımızın da katkıları ile bir kez daha kamuoyu ile paylaşacağım. Bunlardan ilki 2003 yılından beri durdurulmuş ve 23 yıldır devam eden yapım aşamasında olan "Edirne saraylarının ihyası ve milli saraylar bünyesine alınması" hakkındaki belgeler ile, Edirne Valiliği'nin yapmış olduğu protokol ekte sunulmuştur.
Benim her zaman olduğu gibi üzerime düşen her toplumsal göreve hazır olduğumu belirtirim.
Bizler halkımızın ödediği vergiler ile hizmet etmeye çalışırız. Makam ve mevkiiler gelip geçicidir. Ama hizmetler kalıcıdır. O yüzden herkesin sorumluluğunun farkında olması, birlik beraberlik hoşgörü ve sevgi içinde çalışması gerektiği inancındayım.”