Ersoy Dede: "Değişmezlik ilkesi demokrasinin ruhuna aykırı"

14. Kocaeli Kitap Fuarı’ndaki söyleşiler kapsamında gazeteci Ersoy Dede ve yazar İlhami Fındıkçı kitapseverlerle buluştu

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 13:59
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 13:59

KOCAELİ (İGFA) - 14. Kocaeli Kitap Fuarı, yoğun ilgi ile Kocaeli Kongre Merkezi’nde devam ediyor. Bu çerçevede Karamürsel Alp Salonu’ndaki söyleşilerde gazeteci Ersoy Dede ve Davranış Bilimleri Uzmanı Dr. İlhami Fındıkçı kitapseverlerle bir araya geldi. “Yeni Anayasa ve Özgürlükler” adlı bir söyleşi düzenleyen gazeteci Ersoy Dede, “Hiç kimsenin anayasanın ilk 4 maddesiyle bir problemi yok. ‘Değişmezlik’ ilkesinin demokrasinin ruhuna aykırı olmasından dolayı ilk 4 madde tartışılıyor” dedi. 

 

“HER ÜLKENİN KORUMAKLA MÜKELLEF OLDUĞU SİSTEM KENDİ DEĞERLERİ”

Farklı ülkelerin de anayasalarını incelediğini ve değişmezlik ilkelerinin var olup olmadığını araştırdığını söyleyen Dede, “Değişmezlik ilkesi diğer ülke anayasalarında da mevcut. Fakat ben neyi değiştirmediklerini araştırdım. Almanya, kurduğu eyaletlerin varlığını tartışmaya açmıyor. Fransa, ‘Cumhuriyeti tartışmaya açmayın’ diyor. Portekiz, demokratik hukuk sistemine dokundurtmuyor. Belçika ve İspanya ise değişmezlik ilkesini monarşiye kurmuş. Her ülkenin kendi içinde korumakla mükellef olduğu sistem kendi değerleri aslında. Yeni anayasanın kavga konusu olan bu değerlerle sorunu olan var mı? Yerine başka bir şey konulsun istiyor musunuz? Herkesin kendisine bu soruları sorması lazım. İnsanlar orada bir fikir ayrılığı yaşıyorsa onu değiştirmemiz lazım” ifadelerini kullandı. Vatandaşın beklentisinin daha gündelik konular olduğunu da aktaran Dede, “Bizim beklentimiz daha gündelik. Benim karşılaştığım insanlar öyle söylüyorlar.” dedi.

“15 TEMMUZ’DA TEK VUCUT OLDUK”

15 Temmuz’un sadece bir darbe girişimi olmadığını dile getiren Dede, 15 Temmuz’da Türk milletinin tek vücut olarak emperyalist saldırılara direndiğini anlattı. 15 Temmuz ile ilgili siyasi partilerin hedef alınmasını doğru bulmadığını belirten Dede, “Biz burada büyük, güçlü ve güzel Türkiye için aynı amaca hizmet eden, aynı hedefe giden yollar tutuyoruz. Herkes gidiş yolu için kendinde doğru olan başka bir şey önerir.  Herkesin ideali bağımsız Türkiye’dir” şeklinde konuştu. Ünlü gazeteciye konuşmasının sonunda Büyükşehir Belediyesi’nin Kocaeli’nin tanıtımı için hazırlamış olduğu “Havadan Fotoğraflarla Kocaeli” adlı kitap hediye edildi.

“NARSİSZM KİŞİNİN KENDİNİ ABARTMASIDIR”

Davranış Bilimleri Uzmanı Dr. İlhami Fındıkçı ise “Narsisizm” adlı bir söyleşi yaptı. Fındıkçı, kendisini dinlemeye gelenlere narsisizmi şu sözlerle anlattı: “

Kişinin kendi ile ilgili duygu ve düşünlerini abartmasıdır. Aşırı derecede bir abartı var burada. Tüm yollar kendisine çıkar. Kendini öne çıkarmak için girmediği hal, takmadığı maske kalmaz. Kendini farklı, değişik, güzel ve önder göstermek için kişi her türlü yola başvurur” Narsisizmin yeryüzünde hiç olmadığı kadar yayıldığına dikkat çeken Fındıkçı, “Narsisizmden kurtulmak için doğal yaşama dönmeliyiz. Sade bir yaşam ve sıradan bir hayat sürmeliyiz. Ama en önemlisi sağlıklı aile ilişkileri kurmalıyız” dedi.