Hava Durumu

Dağ yöresinde yılda 60 ton üretim yapılıyor! Kooperatifin kapatılması gündemde 

Yazının Giriş Tarihi: 04.10.2024 11:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.10.2024 12:03

Bursa'nın 4 dağ ilçesinin en önemli geçim kaynaklarından biri olan tarım ve hayvancılık, artan maliyetler ve genç nüfusun Bursa'ya göç etmesi nedeniyle, 1995 yıllarından itibaren her geçen yıl azalırken 2024 yılında bu oran % 20'lere kadar düştü.

Bursa'nın Keles Orhaneli Harmancık ve Büyükorhan ilçelerinde çilek ve kirazdan sonra çiftçilerin büyük bir heyecanlı tarlalarına diktiği 2014 yılında ise üretilmeye başlanılan yaban mersini çiftçilerin yüzünü güldürdü.

2014 yılında kiraz ve çileğin kilosunun 8 lira ile 15 lira arasında alımı yapılırken, yaban mersininin kilosu 60 TL'den alınmaya başlandığını biliyorum. O 2014 yılından itibaren de 4 dağ yöremizde de yaban mersini üretimi arttı.

Geçtiğimiz günlerde Bursa'nın Orhaneli ilçesinde, yaban mersini projesini başlatan ve 4 dağ ilçesine yayılmasını sağlayan, aynı zamanda 2020 yılı şubat ayında S.S.Orhaneli İlçesi Yabanmersini Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Kurucusu ve Başkanı olan Veteriner Hekimi Ahmet Kahraman'ı işyerinde ziyaret ederek süreçle ilgili bilgi aldık.

Kurucu Başkan Ahmet Kahraman "2014 yılında üretime başladık,2016, 2017 Bursa büyükşehir Belediyesi Tarım Aş tarafından yaptığımız çalışmalar neticesinde 2016,2017 yıllarında 4 dağ yöremizdeki çiftçilerimize fidan desteği ile üretim artarak devam etti. Şu anda dağ yöresinde 200 civarı üretici 600 de alanda yabanmersini üretimi yapıyor.15 bahçede SGK'lı devamlı çalışan var, bu sayede istihdam destek vermiş oluyoruz.

Şu anda yaban mersini Orhaneli'de 120, Keles'te 20, Büyükorhan'da 50, Harmancık'ta 1 kişi yapıyor. 2015 yılında 300, 500 kg olan üretim, 2024 yılında tahmini 60 ton oldu, 2025'ten 100 ton üzeri beklemiyoruz.
Yine bölgemize nitelik ve nicelik olarak katkıda bulunacağını inandığımız, katma değeri yüksek bir ürün olan Yabanmersini yetiştiriciliği konusunda Bursa Büyükşehir Belediyesinden fidan desteği talebimiz olacak.
4 dağ ilçemizde de üretim olarak belli bir kapasiteye ulaşınca 2020 şubat ayında S.S.Orhaneli İlçesi Yabanmersini Tarımsal Kalkıma Kooperatifi 'ni kuruldu. Hiçbir maddi destek olmadan, sermayesi olmadan kurduğumuz kooperatifin finansmanını Selçuk Arış, Fatih Mollaahmetoğlu ile birlikte sağladık.

Kooperatif markamızla ulusal marketlere , Gıda firmalarına ürünlerimizi pazarladık,Tüm bu işlemleri yaparken Orhaneli Belediyemizin dah önce yapmış olduğu meyve sebze paketleme tesisi, soğuk hava deposunu kullandık. Bölge çiftçisine hizmet amaçlı, BEBKA desteğiyle yapılan böyle bir tesis kooperatif için çok önemliydi. Zira kooperatif ortaklarımızla birlikte böyle bir tesis yapabilme imkanımız yoktu. Zaten bu amaçla yapılmış bir tesis varken neden ikinci bir tesis yapılmasına gerek yoktu, Kooperatif olarak kar amacı gütmedik, masraflar harici kesinti yapmadık, üreticiye kazandırmak için ödeme yaptık.Kooperatif yönetiminde bulunduğumuz süre içinde hiçbir müstahsilin, kamunun, belediyenin, kurumların , şahısların bizden alacağı.kesinlikle yoktur.

Taki 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri öncesi, bölgemiz üreten çiftçisine hizmet amaçlı yapılan bu paketleme tesisini sabun üreticisine 3 yıllığına kiraya verilmesi kooperatifi zor durumda bıraktı,
Yeni seçilen Orhaneli Belediye Başkanı Ali Osman Tayır Başkanımıza konuyu illettik. İhaleyle kiraya verilen ve sözleşme gereği bizim paketleme tesisini tahsis edemeyecegini söyleyerek, konuyla ilgili kısa süre içerisinde yer bulma konusunda destek olacağını ifade etti ."Yetkili kişilerle yaptığımız görüşmelerde gelecek için ümitli olmadığımız için kooperatif yönetimine talip olmayacağımıza karar verdik. Yönetime talip olacak liste oluşturulamazsa KOOPERATİF KAPATILMASI gündeme alınacaktır. Dediğimiz gibi de oldu. Kooperatif 2024 hasat sezonunu zararla kapattı.

Burada hedefimiz kimseyi zan altında bırakmak değil, yani şunu belirtmekte fayda var.
Tarımın ve hayvancılığın desteklemesi gerekiyor, şu anda kooperatifi kurarken yaptığımız o kadar emek yer bulunamazsa boşa gidecek" dedi.

Hassasiyetli olduğum ve üzerine basa basa belirtmek isterim kim bu dört dağ ilçelerimize kim bir çivi dahi çakmışsa ve çakarsa bu yöre halkı onu asla unutmaz.
Buradan sayın Bursa Valisi Erol Ayyıldız'a Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Bozbey'e Orhaneli Belediye Başkanı Sayın Ali Osman Tayır'a Bursa siyasi parti milletvekillerinin ve yetkililerin bu konuyla ilgili destekleri yöre halkı için kıymetli olacağını belirmek isterim.

Esen kalın

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.