Hava Durumu

Evet Kayseri, deprem kapımızda...

Yazının Giriş Tarihi: 11.02.2023 08:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.02.2023 08:51

O gece Kayseri’de yaşayan olarak depremi hissetmeyen var mıdır acaba? Pazarcık 7.7 ve Elbistan 7.6  10 şehirde yıkıma yol açtı 20 binin üzerinde hayatını kaybeden var. Ben bu sayının artacağından eminim. Biz de Kayseri olarak nasibimizi aldık. Durmadan sallandık, şehir merkezinde birçok binada çatlama oldu. Halen de devam ediyor. Hepimiz Sübhanallah boncuğu gibi sokaklara dizildik… Bağ bahçesi olan gitti. Bu konuda defalarca yazdım. Hatta zaman zaman Çevre ve Şehirlik Kayseri Müdürlüğü’nü aradım. ‘Kardeşim  Erenköy Mahallesi’nde dağların altı oyuluyor, o konkosörler tonlarca kırma yaparak kayaları kırıyor’ serzenişinde bulundum.  Arsa çıkarmak için birçok ihbarda bulunmama rağmen hiç ilgilenen olmadı. Bir gün o dağlar başımıza yıkılacak. 30-40 saniyeyi bulan sarsıntının, sanki saatlerce sürmüşçesine yaşattığı korku ve endişeyi ancak yaşayanlar bilir. Kaldı ki K.Maraş depremi Kayseri merkez ve yakın illerde de hissedildi. Bizdeki sarsıntı hepimizin psikolojisini bozdu... Elbette sadece Kayseri'de olmadı, 10 ilde yaşandı...'

Benim gördüğüm ve bilebildiğim kadarıyla, Kayseri depreme ve afet durumlarına en hazırlıksız kent. Daha önceki yazılarımda söylediğim gibi yeniden soruyorum, Kayseri’deki Jeoloji Mühendisleri Odası veya Mimarlar Odası, Deprem Master Planı yapıldı mı? Ben duymadım. Bu odaların tez elden görüşleri alınmalı ve yol haritası çizilmelidir.

Deprem kapımıza dayandı. Eskiden Kayseri için ‘deprem kuşağının dışında, bize bir şey olmaz’ denirdi. Şimdi bu sarsıntıyla umarım herkes aklını başına alır ve ciddi manada Deprem Master Planı’nın hayata geçirilmesi için kolları sıvar. Ben hayatımda ilk defa bu depremde dağların bile sallandığını gördüm. Benim evim Erenköy Mahallesinde dağın tepesinde. Bugün Kayseri’mizin ilk kadın avukatı, ilk kadın milletvekilimiz sevgili ablam Av. Sevgi Esen’le kısa bir sohbet yaptık. "Kayseri şehir planının uygulanmasına imza atan beş kişiden biri benim” dedi. Ama şehirde artık kayıp oluyoruz, bu ne kadar yüksek bina var, bu binalar komşuluk ilişkilerini de yok ediyor, doğada ağaç bırakmadık her yer bina oldu, doğanın dengesiyle oynuyoruz. Gerçekten de bu konuda geçtiğimiz günlerde Ankara Altındağ daha önce belediye başkanlığı yapan Veysel Tiryaki yaptığımız sohbette, “Altındağ’da yüksek binaların yapılmasına her zaman karşı çıktım, hatta bir gün imar müdürüm (Başkanım havada yer çok yapsınlar) dedi, o müdürümü görevden almıştım) dedi. Biz insanlarımızın geleceğini düşünmek zorundayız” diye anlatmıştı.

Maşallah bizim ilçe belediyelerimiz ‘parsel açacağız’ diye dağların altını oyuyorlar. Ağaçları yok ettik, doğanın dengesini bozduk. Benim çocukluğum şimdiki adı Erenköy Mahallesi olan, Çay Bağları, Billur Bağları, Karadere Bağları'nda geçti. Şimdi buralara dünyanın villası yapıldı. Buralar dere yatağıdır. Çocukluğumda sel basardı buraları ama kimseye anlatamıyoruz. Halen ruhsatlar verilip villalar yapılmaya devam ediyor.

Tez elden Kayseri Valiliği, bu Deprem Master Planı’nda neler öngörülüyor ise bunu yerine getirmek ve kararlı olmak zorundadır. Aynı şekilde Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Memduh Büyükkılıç da bu işe yoğunlaşmalıdır. Kayseri’de deprem öncesi alınması gereken tüm tedbirler masaya yatırılmalıdır. Dere yataklarına inşa edilen yapılar, imar barışı ile göz yumulan binalar, deprem toplanma ve sığınma alanları, ekipmanların profesyonel anlayışla eğitilmesi, kurtarma araçları, deprem öncesi kadar deprem sırasında ve sonrasında neler yapılabileceği konusunda ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. Acaba Şehircilik ve Çevre Müdürlüğü buraları geziyor mu? Ne var ne yok diye… Kayseri bu kadar mı sahipsiz?

Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.