Hava Durumu

Hastane randevuları çıldırtıyor!

Yazının Giriş Tarihi: 24.07.2024 15:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.07.2024 15:34

Nedir bu kamu hastanelerinde bitmek bilmeyen poliklinik yoğunluğu?

Kamu hastanelerinde poliklinik randevu bulmak çok zor!

Peki, doktor sayısı mı eksik? Yeterli sayıda doktor var ama az hasta mı bakılıyor?

İkinci sorunun cevabı kesinlikle hayır!

Çoğu kamu hastanesinde bir poliklinikte günlük 42 randevulu hasta bir okadarda randevusuz hasta bakılıyor genellikle bir hekim günlük 80-100 arası hasta bakıyor.

Hekim sayısı az olan branşlar nadir de olsa elbette yok değil! Ancak hekim sayısı yeterli olan branşlarda da randevu sorunu yaşanıyor.

Çünkü çok fazla poliklinik başvurusu var.

Hekim sayısı artırılarak kısmen sorun çözülebilse de aslında tam olarak sorun çözülemeyecek gibi görünüyor.

Kamu hastaneleri poliklinik hizmet sunumunda niteliksel (sayısal) olarak en üst kapasitede çalışıyor hekim günde 80-100 hasta bakıyor bunun üzerine çıkamazda.

Ancak nitelik olarak poliklinik hizmetlerinin aynı durumda olmadığını düşünüyorum.

Bence poliklinik hizmetlerinin niteliğinin arttırılmasına şiddetle ihtiyaç var.

Bir poliklinikte muayene olan hasta çoğu kez diğer polikliniklere de muayene olmak zorunda kalıyor.

Bir hasta aynı gün 2-3 veya daha fazla muayene olabiliyor. Bu da poliklinikler de aşırı kalabalığa ve yığılmalara yol açıyor. Tıpkı acilleresadece ilaç yazdırmak için gelen hastalar gibi kuru kalabalığa neden oluyor.

Üstelik gün içinde aynı şikayetten bile önce sağlık ocağı, sonra hastane acillerine ardından polikliniğe gidebilen kişi için sistem üzerinde hiç engel yok! Her gittiği hekim ilaç yazdığını düşünürseniz bence ilaç israfı da yaşanıyor. Ayrıca hekimler çoğu zaman çok gereksiz durumlardan dolayı dazaman kaybediyorlar.

Bir hekimin hastasını mümkün olduğunca tek poliklinikte sorunu çözmesini teşvik edecek düzenlemelere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

Aynı düzenleme birinci basamak sağlık hizmetleri aile hekimlerini de kapsamalı.

Böylelikle sağlıkta niteliğin arttırılması neticesinde niceliğin azaltılması sağlanarak yoğunluk azaltılıp sorunun çözüme kavuşacağı kanaatindeyim.

Aksi halde tıpkı seçimlerdeki gibi Sağlık Bakanlığı bir anket yaptıracak olursa bence kamu hastanelerinden randevu alamayanların sayısı ve bu sebeple mecburen aciliyet nedeniyle özel hastanelere gitmek durumunda kalan vatandaşların çığlıklarını duyacak ve Haziran ayı TÜİK verilerine göre doktor muayene ücreti 33 lira 69 kuruş gibi rakamlar ödemeye hayat boyu şahit olamayacaksınız!

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü görevini başarıyla tamamlayan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın takdir ve tensipleriyle Türkiye Cumhuriyeti’nin 53. Sağlık Bakanı olarak göreve başlayan Sayın Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ve yeni oluşturacak olan ekibinin ilk etapta randevu sisteminde yaşanan sorunları öncelikli olarak masaya yatırmaları gerektiğini düşünüyorum.

Unutmayın!

Hekim hastasına yeteri kadar zaman ayıramadığında;

  • ⁠Hastanın poliklinik hizmetlerine ulaşması güç hale gelir,
  • Muayene olan ama tedavi olamayan hasta sayısı artar,
  • Kanıta dayalı tıp yerinedefansif tıp baskın hale gelir,
  • Sağlıkta kalite düşer,
  • ⁠Sağlıkta şiddet olayları artar,
  • ⁠Gereksiz ilaç kullanımı ve sağlık harcamaları artar.

Bir hasta aynı gün içinde aynı şikayetinden dolayı aynı veya farkı hastanelere 2-3 veya daha fazla muayene olması demek her muayene sonrası tahlil ve tetkik demektir. Buda tasarruf tedbirlerine çok ciddi yüktür.

Kalın sağlıcakla.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.