Hava Durumu

Dicle’nin kenarındaki koyun

Yazının Giriş Tarihi: 11.09.2024 10:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.09.2024 10:50

Diyarbakır’da sekiz yaşındaki Narin’in cesedinin 20 haneli bir köyde kaybolduktan tam 19 gün sonra bulunması ülke sınırları içerisinde yaşayan milyonlarca vatandaşın kafasında çeşitli soruların oluşmasına yol açtı.

İşin adli tarafı ilgili kurumlarımız tarafından sürdürülüyor, Narin’in cesedinin bulunmasından ve bir itirafçının açıklamasından sonra 19 gün içerisinde neler olduğu ile ilgili neticenin çorap söküğü hızında sonuca ulaşacağına inanıyoruz.

Ancak yazımızın başında da belirttiğimiz gibi çok dar bir alanda 20 haneli bir köyde kaybolan ve cesedi 19 gün sonra bulunan Narin olayındaki ihmal herkesi derinden yaralamış durumda.

Herkesin bildiği ve meşhur olmuş bir menkıbe vardır. Hz. Ömer’in, yöneticilerin sorumluluğuna dikkat çektiği bu menkıbe, farklı anlatımlar da olsa bilhassa İslâm dünyasında çok tekrar edilir.
Bir gün Hz. Ömer hızlı bir şekilde giderken görülmüş. ‘Ey müminlerin emiri, nereye gidiyorsun?’ diye sorulunca da ‘Devlete ait develerden biri kaçmış, onu aramaya gidiyorum’ diye cevap vermiş.

Kendisine “Senden sonra bu milleti idare edecek olanlara ağır bir yük bırakıyorsun, Herkes senin yaptığını yapamaz’ denilince de ‘Allah’a yemin ederim ki, Fırat kenarında bir oğlak kaybolsa (yahut bir kurt bir koyunu kapsa) korkarım ki kıyamet gününde onun bile hesabı Ömer’den sorulur’” şeklinde cevap vermiş.

Hatta merhum Mehmet Akif de bu hadiseyi şiirinde şöyle anlatmış: “Kenar-ı Dicle’de bir kurt aşırsa bir koyunu, / Gelir de adl-i İlahi sorar Ömer’den onu”

Söz konusu Dicle’nin kenarında kaybolan koyun biz kendimizi bildik bileli siyasete yeni girmiş yada uzun yıllardır siyasetin içerisinde bulunmuş kim varsa ülke sınırları içerisinde yaşayan milyonlarca vatandaşın can ve mal emniyetinin kendilerinin güvencesi altında olduğunu anlatmaya çalışırlar.

Ancak aradan çok uzun yıllar geçmesine rağmen dillere pelesenk olan “Dicle’nin kenarında bir koyunu kurt kapsa sorumlusu benim” ifadesi asla gerçekleşmez, Zira biz kendimizi bildik bileli Kurt hemen her ortamda koyunu kendisine yem ediyor.

Koyunun can güvenliği sağlanamayınca artık iş dönüp dolaşıyor Kurt ve kurt sülalesinin merhametine kalıyor, böyle bir durumda Kurt yada kurtlardan merhamet beklemekte bilindiği gibi akıl işi değil.

Söz konusu sahipsizliğimizin hangi boyutlarda olduğu cesedi kaybolduktan 19 gün sonra bulunan Narin cinayetinde bir kez daha ortaya çıktı yani koyuna sahip çıkamadığımız için Kurt yine koyunu yemiş oldu.

Bize de şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra yine hamaset dolu nutuklar kaldı.

Kimin işine yarayacaksa:?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.